Schimbare format data

In articolul asta as vrea sa discutam despre schibare format data, o operatiune care e necesara de foarte multe ori. Cand lucrezi cu excel e foarte important modul cum sunt formatate datele, formatarea asta insemnand ca ii spui excelului ce tip de data (cititi data ca informatie nu ca data calendaristica) este aia. Primordial excelul trebuie sa faca diferenta intre text si numere, iar apoi date calendarisitice. Diferentele astea sunt importante pentru excel deoarece se pot aplica alte tipuri de formule asupra informatiilor respective.

Daca formatarea datelor calendristice este facuta corect atunci iti poti optimiza munca prin aplicarea de formule si elemente de automatizare pe care excelul le pune la dispozitie. Formatarea datelor este cea mai simpla metoda de a vedea daca cel care lucreaza in excel are ceva cunostiinte de baza sau nu.

De cele mai multe ori datele calendaristice sunt introduse in excel ca si text, iar excel interpreteaza asta ca si text si nu ca si daat calendaristica. Formatarea datei ca text va face sa nu puteti aplica fomule asupra datei. Ce formule? Daca data e formatata corect atunci din data respectiva poti scoate automat urmatoarele informatii: ziua, luna, anul, saptamana, ce zi din saptamana este, daca e luni marti sau duminica, poti face operatii matematice, adaugand sau scazand zile din data respectiva etc.

Toate aceste elemente sper sa te fi convins ca formatarea datelor calendaristice sunt un element primordial in excel si trebuie facuta corect. Tot ce va spun aici are valabilitate atunci cand cantittatea de informatii este mare, daca aveti doar 2 campuri cu date care trebuie modificate lucrul asta se poate face manual prin rescriere, dar daca volumul de date care necesita reformatare e foarte mare atunci varianta manula nu e cea mai recomandata.

Va lasa sa vedeti filmul ca sa intelegeti mai bine despre ce e vorba si cum se face asta:

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *