Cum ar trebui sa inveti excel

excel

excel

Am sa va spun in articolul asta cum vad eu cea mai buna metoda de a invaat excel, pentru ca, asa cum va asteptati exista mai multe metode.

Fiecare dintre metode are avantajele si dezavantajele ei, asa cum e de asteptat, si fiecare dintre metode poate fi mai buna sau mai rea pentru tine in functie de abilitatile tale tehnice.

Da, asa cum probabil iti dai seama, excel are o mare componenta tehnica si foloseste ceva matematica (gradul de folosire al matematicii depinde de tine si de ceea ce vrei sa rezolvi). Deci, daca esti genul de om care esti familiar cu matematica si cu chestiile tehnice si intelegi usor lucruri cu aspect tehnic atunci inseamna ca ai mari sanse sa poti invata repede excel pe cont propriu prin metoda: vad (sau citesc), inteleg, fac si eu, dau de probleme, vad cum le rezolv (citesc mult ma documentez) etc.

Mergand pe ideea ca poti invata singur recomandarea mea este sa nu inveti din carti ci sa cauti tutoriale video pentru ca vei intelege mult mai usor dintr-un tutorial video decat citind dintr-o carte. Noi astia care stim excel de ceva vreme (unii stim de cand a aparut el, de prin 1995-1996) am invatat din carti. Pe vremea aia erau niste carti groase si foarte greu de parcurs cu toate ca aveau poze si exemple practice. Cartile nu mai sunt asa utile in procesul de invatare ci mult mai utile sunt tutorialele video, de aceea eu le recomand.

A doua varianta de invatare este sa mergi la cursuri organizate de oameni care sunt profesionisti pe domeniu respectiv. Varianta asta este recomandata celor care nu sunt asa tehnici si care nu inteleg foarte repede despre ce e vorba sapand pe cont propriu. De asemenea, varianta asta e recomandata celor care nu au timp foarte mult sa citeasca si sa studieze pe cont propriu si, de asemenea, este recomandata celor care vor sa invete structurat si sa afle ponturi care nu le gasesti in tutoriale sau carti.

Cursurile organizate au un singur dezavantaj pentru tine: sunt pe bani, adica trebuie sa investesti o suma de bani ca sa poti dobandi cunostiinte de la trainer. Dar, are foarte multe evantaje fata de cealalta metode, detaliez aici cateva dintre cele mai importante avantaje:

  • procesul de invatare e structurat. Asta e principalul avantaj al unui curs faptul ca iti e prezentat structurat si te duce de la simplu la complicat pas cu pas, adica se asigura ca ai elementele de baza inainte de a trece la cele complicate.
  • procesul de invatare e repid. Procesul de invatare prin participarea la cursuri este mult mai rapid decat procesul de invatare pe cont propriu. Adica, poti invata excel intr-o perioda de 10-12 ore la un nivel avansat, adica la un nivel la care sa fii capabil/capabila sa il utilizezi sa-ti usurezi munca de birou.
  • Cursul iti da solutii la probleme. In foarte multe cazuri trainerul a intampinat deja problemele tale si le-a gasit o rezolvare, deci nu mai trebuie sa pierzi tu timpul sa cauti solutii.
  • Ai acces la cunostiinte si dupa terminarea cursului. Orice trainer care se respecta ajuta cursantii si dupa terminarea cursului oferind solutii la problemele lor (eu asta fac pentru ca dupa curs cursantul se duce si lucreaza efectiv, iar atunci cand lucreaza efectiv si constant se loveste si de alte probleme si daca are nevoie de ajutor il ofer neconditionat).

Toate elementele astea sunt importante pentru ca te ajuta sa asalvezi timp si sa poti invata intr-un mod in care sa intelegi si sa poti evolua sustenabil in procesul de invatare a excel.

Astea fiind spuse sper sa alegi sa vii la cursurile noastre pe care incepem sa le organizam incepand cu luna septembrie.

 

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *